K-koder
- felles kommunal terminologi For å gjøre det mulig å utveksle informasjon på tvers av offentlig sektor via forskjellige fagsystemer, er det nødvendig med felles terminologi. Et felles språk gjør at vi vet om vi snakker de samme tingene, og åpner for å dele informasjon og gjenbruke data. K-koder er et felles begrepskart for hele kommunesektoren.
Spisskompetanse på digitalisering av offentlig sektor.
Stor kunnskap om offentlig sektor
Ønsker du mer informasjon?
Ta kontaktKontaktperson
KF er prosjektledere i samarbeid med fagekspertise for utvikling av K-koder.
K-koder finnes i to versjoner: emnebaserte K-koder og funksjonsbaserte K-koder.
Emnebaserte K-koder
De emnebaserte K-kodene er kommunes arkivnøkkel og er klassikeren som har blitt brukt i flere tiår av kommunale arkiver.
Emnebaserte K-koder leveres med både bokmål og nynorsk, som papirutgaver - hovednøkkel og kursutgave - og som digital utgave i kommunenes sak-/arkivssystem.
Funksjonsbaserte K-koder
Funksjonsbaserte (også kalt prosessbaserte) K-koder betyr at aktivitetene, oppgavene eller arbeidsprosessene i virksomheten er bestemmende for riktig plassering av dokumentasjon.
Å lagre dokumentasjon basert på hvilken aktivitet som skapte dokumentasjonen er relativt nytt i arkivverden, og har oppstått fordi det gir en mulighet for mangfoldet av fagsystemer å utveksle informasjon. K-koder er det felles språket som gjør at maskinene forstår hvilken informasjon vi søker.
Funksjonsbaserte K-koder leveres som
- Et digitalt oppslagsverk
- Et API som kan integreres i fagsystemer og sak-/arkivløsninger
Hvem kan bruke funksjonsbaserte K-koder?
Hvis du jobber med arkiv, virksomhetsarkitektur, kvalitetssystemer eller systemadministrasjon vil du ha stor nytte av K-koder som integrert metadata.
Kurs
Vi samarbeider med NETTOPPlæring som tilbyr digitale kurs i K-koder og dokumentforvaltning for offentlig sektor.
Les mer om kurs her
Spørsmål rundt kurs. Ta kontakt med Else Marie Moe