HTML eller PDF - hva er bedre for tilgjengelighet?

Et av spørsmålene vi hører på våre webinarer og kurs er: Hva er forskjellene mellom tilgjengelig PDF og tilgjengelig HTML? Folk spør hva som er best eller om det er en av de to som er best egnet for tilgjengelighet.

Diskusjonen er mer eller mindre ukomplisert. Det er flere forskjeller, men også flere likheter mellom de to formatene. Men det kommer helt an på hva som er den beste løsningen, hvilket mål du har til slutt. 

Det er ikke uvanlig at brukere av skjermlesere noen ganger foretrekker HTML. Den eneste grunnen til dette er imidlertid at PDF-filer kan være alt fra perfekt tagget for tilgjengelighet – eller bare et skannet bilde. Hvis du vet noe om tilgjengelighet, vet du at skjermlesere ikke kan lese et bilde, så de trenger alternativ tekst. Dette fører til den triste konklusjonen at PDF-filer som ikke er mer enn et bilde, ikke vil gi en skjermleserbruker mer enn et "blankt" dokument. Denne fallgruven eksisterer ikke med HTML, siden HTML er kode. 

Avhengig av plattformen

Valget av plattform har mye å si for om du velger HTML eller PDF når du forbereder dataene dine for skjermleserbrukere. Har du noen gang tenkt på at mye av informasjonen du får tilgang til på nettet er i HTML, men hvis du vil ha den i en nedlastbar (eller utskrivbar) versjon, vil du alltid velge PDF? Så igjen, noe informasjon på nettet vil ikke være levedyktig som HTML i det hele tatt, f.eks. en 20-siders policy eller kontrakt. Det er her PDF virkelig kommer godt med. 

Mobile enheter

Når du velger plattform må du også huske på at all informasjon på nettet skal være tilgjengelig på mobile enheter og mobilteknologi. Tilgang til informasjon på smartenheter er den nye normalen, og tilgjengelighetsfunksjonene innebygd i disse enhetene har virkelig endret måten vi får tilgang til internett på – spesielt for de menneskene som trenger hjelpeteknologi. 

Både HTML og PDF lar skjermleserbrukeren navigere til spesifikke elementer i innholdet ved hjelp av stiler som overskrifter, lister og tabeller. For øyeblikket har brukere av mobilenheter imidlertid lettere for å bruke HTML enn PDF - med mindre de har lastet ned en passende app. 

Hvordan du gjør ditt valg

Selv om det er mange forskjeller mellom PDF og HTML, er det viktig å huske at i de fleste tilfeller er alternativene som skjermlesere bruker for å navigere i informasjonen nøyaktig de samme. Å navigere gjennom overskrifter, koblingslister eller hoppe gjennom en tabell krever de samme tastaturkommandoene uavhengig av om sluttbrukeren har tilgang til informasjon i PDF eller HTML. Selv om det brukes forskjellig programvare for å lage hver filtype, er de samme elementene merket for tilgjengelighet. Begge formatene krever at alternative tekster legges til bilder, overskrifter merkes og at tabeller settes opp riktig. 

Når det kommer til stykket, kan både PDF og HTML, hvis kodet eller utformet på riktig måte, gi en utmerket brukeropplevelse. Som så mange andre aspekter ved dokumenttilgjengelighet, avhenger svaret på spørsmålet om hva som er best av typen dokument og hjelpeteknologien til sluttbrukeren. 

Nye krav fra 01. februar 2023

Registrer deg via skjema nedenfor og få en uforpliktende tilbud eller presentasjon

Til kontaktsiden

Kontaktperson